Widzisz wiadomości znalezione dla frazy: Norma fT4





Temat: FT4
FT4
Jestem w 6 tygodniu ciazy i zrobilam badanie FT4 wynik; 14.32 pmol/l (norma 9.1-23.8). Moj lekarz
jednak stwierdzil, ze poziom jest za niski i powinnam go podwyzszyc farmakologicznie. Prosze
rozwiac moje watpliwosci, jaka jest norma FT4 w ciazy i czy rzeczywiscie moj wynik jest za niski.
Dziekuje za odpowiedz,
Kasia Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: jakie wymiary ma prawidłowa tarczyca?
hmmm. ja lekarzem nie jestem ale jak mozesz to napisz mi te wartości ft4 w
jakich jednostkach.mam taką tabelkę w ksiazce z interny , ktora porównując
stezenie TSH do FT4 pokazuje czego mozna sie spodziewać. norma FT4: 10-15 pmol/l
lub 8-20 ng/l.jes;i masz badanie zobione w którejs z tych jednostek to wychodzi
ze za mało.i z tej tabelki wynika ze jest to wtórna i trzecirzędowa
niedoczynnośc tarczycy.chyba ze masz inne jednostki to bedziemy myslec
dalej.sprawdz jeszcze dobrze czy sie nie pomyliłas i nie podałaś mi FT3 bo ona
ma taki mały zakres normy 2.25- 6 pmol/l lub 1.5-4 ng/l Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Ft 4 minimalnie podwyższone-guz przysadki !!!!
Ft 4 minimalnie podwyższone-guz przysadki !!!!
Zaczęło się od wykrycia guza 4 cm na lewym płacie. Dziś miałam
robioną punkcję. TSH-norma FT3 norma, FT4 minimalnie podwyższone.
Usłyszałam od Pani Dr że może to być guz przysadki!!!!!!!!!!!!
Bo inaczej nie wie jak to tłumaczyć... Ja oszaleję!!! O co w tym
wszystkim chodzi?????? Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: do rosteda
do rosteda
Już wcześniej udzielałaś mi rady. Poproszę Cię jeszcze raz o pomoc :)

ft3 4,33 (2,3-6,3 norma); ft4 17,91 (10,3-24,4 norma) a TSH 0,038 (0,4-4,0)
widziałam że był już ten wątek, ale ja mam jeszcze od paru dni bóle jajnikó i
bodbrzusza i małe palmienia krwi. Przypomne że okresu nie mam od lutego.
Jestem załamana. Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: proszę o interperatcję moich wyników
Witaj Cossa
Nie moge powiedziec ze nadczynnosc po samym TSH.
Przy fT4 tam gdzie napisalas dolna granice normy zrobilas blad.
Norma fT4 nie moze byc od 44,5- 21.
A o samopoczuciu tez nic nie napisalas.
Napisz prosze jeszcze raz te wyniki i normy takie jak sa na wyniku.
Pozdrawiam Rosteda Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Co mi wreszcie jest? :(
Post ten przeniosłam z forum o tarczycy,gdyż pani dr stwierdziła u
mnie Hashimoto.Dostałam Euthyrox 12,5 przez 2 tygodnie,a poźniej 25
mg.Po 2 miesiącach kazała przyjechać tylko z TSH.Samopoczucie trochę
lepsze,tylko najbardziej doskwiera mi depresja,stany
lękowe,nerwowość.Śpiąca może jestem mniej,tylko rano nie mogę się
dobudzić,i zmęczenie nadal odczuwam.Dziś odebrałam wyniki.Są jakieś
dziwne:
TSH=1,63 norma:0,4-4,0 34%
FT3=4,11 norma:1,5-4,1 100% przekroczona norma
FT4=1,58 norma:0,8-1,9 71%
Wydaje mi się,że wpadłam w nadczynność.Może nie powinnam brać
tyroksyny,a chorobę sobie wmówiłam.Proszę pomóżcie,bo już sama nie
wiem co o tym myśleć Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: hasi u nastolatka - chłopca
hasi u nastolatka - chłopca
Syn ma ukończone 15 lat. Zaniepokoiło mnie że sporo śpi. Wyniki sa
nastepujące
TSH 10,525 przy normie 0,350 - 4,940
powtórne badanie za dwa dni
TSH 8,849 (ta sama norma)
FT4 087 norma od 0,70 do 1,48
anty TPO 268,02 norma od 0 do 5,61
USG oba płaty tarczycy nieco małe, o gładkich obrysach i wyraźnie
zaznaczonych zmianach włóknistych w obrębie miąszu. Zmian
ogniskowych w postaci guzków i torbieli nie uwidoczniono.
Lewy płat 42x20x17 , prawy o wym 50x18x23, cieśń grubości 3 mm.
Tchawica nieprzemieszczona Uwidoczniono powiększone węzły chłonne w
okolicy dolnych biegunów płatów. Obraz USG przemawia za ch. Hashimoto
Ponieważa ma byc to endokrynolog dziecięcy czekam kilka dni na
wizytę.
Prosze pomoc i interpretację oraz o pomoc bo wszystkie informacje
jakie znalazłam dotycza osób dorosłych i to w 100 % kobiet. Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Po 3 mc od rozpoznania...nowe wyniki
Witaj Myrtille
Sprawdz prosze jeszcze raz wyniki ktore napisalas tutaj z orginalnymi.
Wydaje mi sie ze sie pomylilas w przepisywaniu.
Norma fT4 nie moze byc 8,36-29,6.
Albo laboratorium zrobilo pomylke.
Z taka norma nie mozna zinterpretowac wynikow.
Normy fT4 to sa 0,8 - 1,7, albo 8-10 - 20-22.
Chyba robilas badania w innym laboratorium niz poprzednie.
Jesli przyjme gorna granice normy fT4 jako 22 to wyniki wygladaja prawidlowo.
Ale porownujac je do poprzednich to mozna przypuszczac ze byly one zrobione po
rzucie choroby (przy ktorym mozna sie czuc bardzo zle) a wyniki wyjada w normie
(spowodowane to jest duzym wyrzutem hormonow ze zniszczonych tkanek tarczycy).
Robilas wogole USG tarczycy?
Jesli tak to warto by bylo powtorzyc jeszcze raz badanie USG i porownac wielkosc
tarczycy do tej z przed roku.
A te wyniki mozna by bylo jeszcze za jakis czas powtorzyc (mysle o TSH, fT3 i fT4).

Pozdrawiam Rosteda Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Ciaza a wyniki!
a jakie normy?
nie napisalas norm ... wiec pogdybam sobie....


jezeli norma FT4 jest od 7 do 14 to wpadasz w nadczynność i moze faktycznie
dobrze jest zmniejszyc dawke euthyroxu, zastanawiam sie czy nie za duzo ze 100
na 50 ale wg mnie nie nalezy robic samowolki z braniem lekow tym bardziej ze za
miesiąc znowu badania i kolejna wizyta wiec nie zdazysz zaszkodzic dziecku ...
moze warto do tych hormonów TSH i FT4 zbadac sobie przed następna wizytą równiez
FT3?

generalnie FT4 powinno byc jak najbliżej górnej granicy normy w pierwszym
trymestrze ciąży a wlasciwie calą ciążę ...


co do TSH to w pierwszym trymestrze moze byc bardzo duzo poniżej normy i nie
jest to groźnie dla dziecka tylko normą dla tego etapu ciązy


czy masz jakies objawy inne nadczynności typu zwiąkszone pocenie, zwiekszona
nerwowosc, kolatanie serca i czy oslabienie? to tez jest brane pod uwagę przy
dawkowaniu euthyroxu ...

pozdrawiam

Agata

Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: moje wyniki - co o nich sądzicie ?
moje wyniki - co o nich sądzicie ?
Witam, mam prośbę, bo jak mniemam sporo jest tutaj bardzo madrych kobiet -
proszę o rzut oka na moje wyniki - czy wszystko jest tutaj w porządku czy mam
się czyms niepokoić ? Mojego lekarza widuje bardzo rzadko, a wizyta jest tak
krótka, ze nie ma mozliwości zapytać go co widac po tych wynikach. Mam
stwierdzoną chorobe HASIMOTO i chyba coś ostatnio narodziło się
przypuszczenie co do istnienia PCO - w kazdym bądź razie chyba tak jestem
leczona jak do PCO - glucophage, clostelbegyt, duphaston i castagnus. Mam 33
lata, 160 wzrostu i 85 kg wagi czyli tragedia. W zeszłym roku miałam
poronienie w 8 tygodniu, no a od trzech cykli starania bez efektu.


1 d.c.
LH - 3.4 ml/U/ml norma 2,4-12,6
FSH 4,0 ml/U/ml norma 3,5-12,5
PRL - 8,2 ng/ml norma 1,9-25
estradiol - 28,5 pg/ml norma 24,5-195

3 d.c.
LH - 5,1 ml/U/ml norma 2,4-12,6
FSH -5,2 ml/U/ml norma 3,5-12,5
estradiol - 28,3 pg/ml norma 24,5-195
testosteron - 1,7 nmol/l norma 0,06-0,82
DHEAs - 463,3 ug/dl norma ?
fT4 - 1,69 ng/dl
TSH - 2,09 norma 0,4-4

Ca125 - 20,8 U/ml

test z dexamethasonem - kortyzol - 0,928 ug/dl

ALT - 22 U/l
AST - 19 U/l

krzywa cukrowa: 4,7 / 6,20

jajniki drobnotorbielkowate
Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: nadczynność tarczycy a witaminy z jodem
jak norma FT4 jest do 1.9 to miałam 2.7. teraz FT3i Ft4 mam w normie a co do TSH
to BHCG hormon w ciąży ponieważ ma podobna stukture do TSH moze blokowac TSh i
często do 20 tc TSH jest obnizone. Wazne zeby FT3i FT4 były w normie. Ja bede
próbowac brac Feminatal N co drugi dzień i zobacze po 2 tyg jakie bedą wyniki. Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: czy sa kobiety ktore mialy niedoczynnosc tarczycy?
Mi "wyszła" niedoczynność tarczycy w 5 m-cu pierwszej ciąży(2 lata wcześniej
przyjęłam jod radioaktywny)- TSH było w normie, zaś fT4 obniżone, zaczęłam
przyjmować Euthyrox 25.Obecnie jestem w drugiej ciąży ( 22 tydzień), od początku
na lekach, trzebabyło zwiększyć dawkę do 50.TSH-1.761 (norma),
fT4-0.65(obniżone).Pierwsze dziecko zdrowe ja ryba (mimo ,że zaszłam w ciążę i
przebrnęłam 1-wszy trymestr na niedoczynności).W obie ciąże zaszłam za 4
podejściem
Pozdrawiam i życzę rychłego "zaciążenia" Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: prośba o pomoc :( może cos wiecie na ten temat
W moim Kalendarzu po Dyplomie wydanym przez wydawcę Medycyny po Dyplomie norma
ft4 jest 0,8-1,9 ng/dl, wiec juz jestes mniej poniżej granicy (wez jeszcze pod
uwage mozliwy 15% blad oznaczenia - norma jest dosc szeroka). Tak wiec nie
lekceważ, ale bez histerii.



Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: nadczynność tarczycy a planowanie dzidzi..
nadczynność tarczycy a planowanie dzidzi..
witam was wszystkich,
mam ogromna prosbe poniewaz miesiac temu dowiedzialam sie ze
najprawodopodobniej mam nadczynnosc tarczycy, lekarz podejrzewa tez
Hashimoto, moje wyniki:
TSH - 0,012 uUL/ml (0,27 - 4,20) norma
fT4 - 1,91 ng/dl (0,932 - 1,71)
fT3 - 6,87 pmol / l (3,95 - 6,80)
ATG - 39 mIU / ml
anty TPO - <10 mIU/ml

chcielismy zaczać starac sie o dzidziusia.... biore teraz Tyrozol, i nie mam
pojecia kiedy mozna rozpoczać starania... chciałabym dodać i 2 lata temu
przezyłam ciąże martwą, (dzidziuś obumarł w 9 tyg) jednak wtedy wyniki TSH
mialam w normie...nie mam pojecia co o tym wszystkim mysleć... boje sie
przezyć znowu ten koszmar.. jesli ktos jest lub był w podobnej sytuacji
prosze o rade....
Pozdrawiam Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Moje dziecko jest niejadkiem - wspierajmy się
Już się melduję
Podaję Ci wyniki mojej Leny:
28 marca TSH 8,06 !!! (0,27-4,2 norma podana na wyniku) FT3 i FT4 w normie.

Kolejne badanie po 2 dniach w celu upewnienia:
30 marca TSH 5,22 (nie przypuszczałam, że wynik tak znacznie może ulec zmianie
w ciągu 2 dni) FT3 i FT4 w normie.

Po niemal dwumiesięcznym leczeniu TSH 3,85 ale FT3 trochę przekroczone 7,03
(3,95-6,8 norma) FT4 w normie. Wyczytałam jednak, że w trakcie leczenia FT3 i
FT4 mogą przekraczać normy, najważniejsze TSH.
W poniedziałek jadę do CZMiD w Katowicach do profesor o której wspominałam w
jednym z postów. Będę miała kolejne wyniki badań zarówno Leny jak i mojej
młodszej Liwii (dla mojego matczynego spokoju).

Na szczęście w trakcie ostatniej wizyty pocieszyła mnie. Obecnie każdy
noworodek był poddawany badaniom przesiewowym, czyli niedoczynność nie jest
wrodzona - ta jest najniebezpieczniejsza. Obecne zmiany są ponoć odwracalne.
Oby...

pozdrawiam, Nina Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Jaka jest norma FT4 dla psa?
Jaka jest norma FT4 dla psa?
jw
Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: podwyższone ft3 u dziecka
podwyższone ft3 u dziecka
tsh norma ft4 norma a FT3 - 4,36 ( 1,5-4,1) norma co to oznacza? Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: Witam wszystkie Panie
drugi? Może być i drugi... ale i tak stoję na podium (srebrny medal) :-)))

Mam 30 lat. Pamiątkę z Czarnobyla (bo tak nazywam choroby tarczycy)
zdiagnozowano u mnie pod koniec lat 80 (koniec podstawówki). Stwierdzono
wówczas wola obojętne... i... kazano się tym nie przejomować. Latka leciały,
objawów żadnych nie miałem. W wieku 26 lat dopiero odezwało się.
Wkurzające uwieranie kołnierzyków i krawatów, golfów, a nawet swetrów...
czasami nawet koszulek polo. Gdyby nie to, że trzeba do pracy chodzić w
ubraniu :-)) to chodziłbym ubrany od pasa w dół :-) Ciekawe czy długo
utrzymałbym pracę? :-)
Poszedłem do endokrynologa. Podtsawowe badania (TSH, FT3, FT4). Potwierdziło
się. nadczynność. Terapia lekowa (eythyrox i jodid). Mijają miesiące... lekka
poprawa. Później znowu gorzej.
Postanowiłem zmienić lekarza. I to był strzał w 10!
Przedstawiłem historię choroby. Lekarz, a raczej lekarka pokręciła głową.
Okazało się, że delikatnie mówiąc źle byłem zdiagnozowany. Po pierwsze należało
zrobić dodatkowe badania ( bardzo ważne było USG i przeciwciała, dzięki którym
ujawniono Hashimoto). Na koniec powiedziała, że.... leki, które przyjmowałem
przez niemal 2 lata wzajemnie wykluczają się !!! :-)))) Ręce mi opadły.
I tak oto zaczął sie mój romans z tą chorobą.
Gospodarka hormonalna była cakłowicie rozregulowania.
TSH dużo za wysokie
FT3 za wysokie
FT4 za wysokie
przeciwciała tarczycowe za wysokie!
jedno z przeciwciał przy normie 0-100 miałem 970... czyli 9-krotnie
przekroczona norma. Aż dziwne, że mam jeszcze tarczycę (jak zapewne wiecie
tarczyca ulega autodestrukcji przy hashimoto).
Efekt poczynań mojej lekarki?
TSH norma
FT3 norma
FT4 norma
przeciwciała jedne w normie (nazwy nie pamiętam) a p.perykrydazowe (?) powyżej
normy, ale zbite do 240. Ponoć niestety do końca życia utrzyma sięten poziom.
Od dłuższego czasu nie biorę już żadnych leków.
Odecnie czuję się raczej dobrze.
Nie odczuwam większych dolegliwości związanych bezpośrednio z tarczycą.

Aczkolwiek... od 3 miesięcy męczę się ze stopami (ból przy chodzeniu)
Okazało się, że mam zapalenie ścięgien. To równiez sprawka w dużej mierze
tarczycy. Ale o tym może w innym odcinku, bo się rozpisałem.

Pozdrawiam Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku



Temat: hormony tarczycy
TSH norma ; FT4 dokladnie nie pamietam norm w tych jednostkach ale chyba tez
norma... Przejrzyj wszystkie wypowiedzi z tego wątku